Haagse Aimen (26) held na spectaculaire reddingsactie

De 26-jarige ober Aimen Said is de held van het Haagse restaurant El Basha sinds hij een gast redde van de verstikkingsdood.

De man verslikte zich in een stuk biefstuk dat vast kwam zitten in zijn luchtpijp. Said, die toevallig net een EHBO-cursus had afgerond, twijfelde geen moment en paste een Heimlichgreep toe. Terwijl omstanders stomverbaasd toekeken, redde hij doodkalm het leven van de man.

 Op bewakingsbeelden die gisteren zijn vrijgegeven van die avond van 28 juli, is de spectaculaire reddingsactie goed te zien. ,,De man zat aan de bar biefstuk te eten, toen hij plotseling in paniek naar buiten stormde. Ik dacht eerst dat hij er zonder te betalen vandoor ging en rende achter hem aan’’, vertelt de ober.

Angst

Toen hij dichterbij de man kwam, zag hij echter de angst in zijn ogen. ,,Met betraande ogen en vuurrood hoofd zwaaide hij wild met zijn handen alsof hij ‘help’ wilde roepen. Ik begreep meteen wat er aan de hand was en pakte hem van achter vast.’’

Het stuk vlees zat behoorlijk klem, want Said moest meerdere harde buikstoten toepassen om het los te krijgen. Uiteindelijk spuugde de restaurantgast het forse stuk biefstuk uit.  ,,Dat was op tijd, want ik voelde hem al slap worden in mijn handen. Hij dreigde bewusteloos te raken.’’ De gast dankte Said na afloop uitgebreid.

De ober denkt nog vaak terug aan het voorval. ,,Die meneer had geluk dat ik de EHBO-cursus toevallig verplicht moest doen voor mijn andere werk, als beheerder van Haagse zwembaden en sporthallen. Ik ben de enige in het restaurant die een Heimlich kan uitvoeren. En normaal werk ik die dag niet eens. Hij had dus dubbel geluk bij een ongeluk.’’