Meeste ouders weten weinig van EHBO

Kinderen kunnen thuis beter geen ongeluk krijgen. De meeste ouders weten namelijk niet hoe zij eerste hulp moeten bieden. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim duizend ouders.

Ruim 140.000 kinderen belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp door een ongeluk in of om het huis. Driekwart van de ouders had in het afgelopen jaar een ongeluk meegemaakt met een van hun kinderen. De eerste minuten zijn cruciaal, zeker bij jonge kinderen.

De meeste behandelingen zijn voor valpartijen (26.000 bij kinderen tot vier jaar) en vergiftiging(1.300 kinderen).

Moeders zijn het meest onzeker over hun EHBO-kennis. 79 procent heeft nog nooit een EHBO-cursus bij kinderen gevolgd. Met vaders is het overigens niet beter gesteld. 65 procent van de ouders hebben überhaupt nooit een EHBO-cursus gevolgd.

Verplicht

De meeste vaders en moeders zeggen meer te moeten weten over kinder-EHBO. 40 procent vindt zelfs dat de overheid het volgen van een EHBO-cursus verplicht zou moeten stellen. Toch heeft 61 procent zelf nooit bewust nagedacht over het volgen van zo’n cursus.

De meeste ongelukken met kinderen vinden plaats in en om het huis, dat is bekend. Ruim driekwart van de ouders heeft dat afgelopen jaar ondervonden.

Dat er veel te weinig Nederlanders met EHBO-kennis zijn wisten we al, maar dat 61 procent van de moeders daar nooit bewust over heeft nagedacht verrast mij. Als ouder doe je alles voor je kind, eerste hulp kunnen bieden hoort daar ook bij. Toch?