Reanimatie & AED

Wat doet de AED?
De AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. De AED is het meest effectieve instrument bij hulpverlening in geval van een plotselinge hartstilstand, doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Deze levensbedreigende ritmestoornis kan optreden bij een acuut hartinfarct. Meestal is de hartstilstand het gevolg van een chaotisch samentrekken van de hartspier (kamerfibrilleren).

 

AED voor leken
Om niet meer afhankelijk te hoeven zijn van de aanrijdtijd van ambulances, heeft de medische wetenschap een Automatische Externe Defibrillator (AED) ontwikkeld voor leken. Indien binnen 5 minuten een omstander via de AED de eerste stroomstoot toedient stijgt de overlevingskans tot 70%!

 

Overlevingskans
Nadat de reanimatie is gestart door omstanders wordt de overlevingskans vanaf dit moment bepaald door de tijdsduur totdat een stroomstoot het normale hartritme terugbrengt. Deze stroomstoot defibrilleert het hartritme van kamer of ventrikelfibrilleren naar een normaal hartritme met bloedcirculatie. Elke minuut dat het langer duurt voordat de defibrillator het normale hartritme kan terugbrengen, daalt de overlevingskans met 10%! (1)

Vele toonaangevende internationale organisaties zoals de American Heart Association (AHA)en de Europese Reanimatie Raad (ERC) raden met klem aan deze defibrillatoren zoveel mogelijk in te zetten en leken te trainen in het gebruik ervan.